Studie volgen naast je werk: HBO master of WO master?

Misschien vraag je dit jaar wel een lerarenbeurs aan om een studie te gaan volgen naast je baan als docent. Maar wat moet je kiezen? Ga je voor een HBO of een WO master?
Ik heb deze keuze zelf vorig jaar gemaakt en heb sindsdien nog eens goed gekeken naar de verschillen. Om je te helpen bij je keuze zet ik ze hier naast elkaar op een rijtje. Natuurlijk is elke keuze persoonlijk en gaat het om wat het beste bij jou past.

HBO WO
Duur 2,5 tot 3 jaar 5 jaar
Titel Master of Education Vaak dubbeltraject dus Master of Education en Master of Science
Inhoud Vooral gericht/gekoppeld aan de praktijk Veel zelfstandig, nadruk op wetenschappelijke houding
Combinatie werk De HBO master is veelal gericht op mensen die naast hun baan studeren. Hierdoor is het vaak qua tijden goed geregeld naast je werk. Heb je een HBO opleiding dan moet je eerst een schakelprogramma volgen voor je WO bachelor. Daarna doe je de WO master. Programma’s verschillen erg per universiteit. Veel ‘op maat’, tijden niet specifiek afgestemd op studeren naast een baan.
Lerarenbeurs Ja Ja
Bevoegdheid Je mag lesgeven in de bovenbouw HAVO/VWO. Je mag lesgeven in de bovenbouw HAVO/VWO. Daarnaast heb je meer mogelijkheden buiten het onderwijs doordat je ook ‘academisch werk- en denkniveau’ hebt.
Praktisch (willekeurig in kolom) Wat biedt jou de meeste uitdaging? Is dat HBO of WO? Wat is de reisafstand? Voor mij was een HBO met HBO master geschiedenis verder reizen dan de universiteit. Hoe heb je de zaken geregeld op je school? Krijg je voldoende tijd? Wat is jouw doel? Hoe zit het met kosten voor boeken, collegegeld, reiskosten?

 

Een paar kleine opmerkingen:

  1. Duur: dit zijn richtlijnen. Vaak zijn persoonlijke trajecten mogelijk.
  2. Algemeen: dit is de informatie die ik voor mijn specifieke opleiding heb opgezocht (WO master geschiedenis).

Succes met kiezen.

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *