Flipping the class in de praktijk: de ELO

Flipping the class, het wordt steeds populairder. En je kunt bergen informatie vinden op het internet. Maar wat als je nu wilt beginnen met het flippen van je klas? Een belangrijk onderdeel daarin is het vullen van de elektronische leeromgeving, kortweg elo. Hieronder heb ik een voorbeeld uitgewerkt waarin een opzet wordt gegeven voor ‘geflipte’ lessen. Daarbij ben ik uitgegaan van een redelijk standaard opbouw, dus lesstof (aantal weken) afgesloten met een toets. Verder is de gebruikte elo hier Teletop. Aangezien de meeste elo een soortgelijke opbouw hebben, zal het dus niet heel ingewikkeld zijn om onderstaande toe te passen in een andere elo.

Zo komt de leerling binnen op de elo:

Het belangrijkste voor leerlingen zijn de agenda en leermiddelen. De agenda is het logische startpunt, met daarin de activiteiten. Leermiddelen is de bibliotheek, hier kan een leerling alle bestanden, etc. terugvinden. Als beginnende flipper zul je moeten zorgen dat je wel steeds je leerlingen voorblijft in de elo. Als leerlingen op eigen tempo werken dan zul toch een flink aantal weken op voorraad moeten hebben.

Dan de agenda:

De afsluiting van een hoofdstuk ziet er hetzelfde uit:

Een geflipte klas geldt ook voor toetsen, nietwaar? Daarom staat er een toetsspreekuur via Twitter. Leerlingen kunnen dan vragen stellen op het moment dat ze thuis aan het leren zijn. Natuurlijk kunnen ze de vragen ook stellen in de les. Uiteraard wordt er digitaal getoetst. Daar alles te embedden in de elo hoeft de leerling niet steeds van omgeving te veranderen. De YouTube filmpjes, de wintoetsen, alles gebeurt in de elo.

Wie liever de video bekijkt:

Mochten anderen goede tips hebben voor het opzetten van het flippen in de elo, vermeldt ze dan onder reacties.

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *