geschiedenisdidactiek
Kenmerkende Aspecten en de Historisch Contexten (CvE, 2018)
Op chronologische volgorde leggen van een gegeven set kaartjes waarop tijdsaanduidingen, namen van tijdsperiodes, kenmerkende aspecten en verplichte historische personen staan.
Deze doelen sluiten aan bij Domein A: Historisch besef (CvE, Examenprogramma geschiedenis vwo, 2018) → De kandidaat kan gebeurtenissen uit zijn eigen leven alsmede verschijnselen, gebeurtenissen en personen uit de geschiedenis met behulp van een tijdbalk of een andere vorm van chronologische schematisering ordenen en daarbij de volgende aanduidingen van tijd en tijdsindeling gebruiken: jaren, eeuwen, tijdvakken, perioden en jaartellingen. Mogelijke historische vaardigheid: verandering en continuïteit. Een tijdbalk maken helpt bij het besef dat verandering en continuïteit met elkaar verweven zijn (Seixas en Morton, 2013).
Ongeveer 30 minuten
De leerlingen hebben via het boek of op andere wijze alle tien de tijdvakken en de historische contexten behandeld. De personen zijn ontleend aan Memo voor bovenbouw vwo (Bruin et al, 2016) en de syllabus geschiedenis (CvE, 2018).
Wat: We gaan kijken naar jullie chronologische kennis over de tijdvakken.
Hoe: Jullie gaan kaartjes met daarop verschillende aspecten van elk tijdvak plaatsen op chronologische volgorde door deze bij het juiste tijdvak te leggen.
Waarom: Door historische gebeurtenissen, jaartallen, benamingen voor periodes, historische personen en begrippen zelf te plaatsen bij een tijdvak is het makkelijker de stof te onthouden. Bovendien bevordert dit het inzicht dat in de geschiedenis allerlei gebeurtenissen tegelijk afspeelden.
Indien de leerlingen hun antwoorden willen controleren kunnen zij daarvoor het document ‘Examenprogramma geschiedenis vwo’ gebruiken in combinatie met hun boek Memo (De Bruin et al., 2016).
Kaartjes opdrachten lenen zich uitstekend voor causaal redeneren (Wilschut, Van Straaten en Van Riessen, 2013). Wanneer leerlingen verbanden moeten leggen dient er wel meer tijd voor deze opdracht uitgetrokken te worden en op een andere wijze nabesproken. Andere mogelijkheden:
Geef een reactie