Presentaties gebruiken in de les

Inleiding
Wie heeft het niet gebruikt? Een presentatie om lesstof uit te leggen. Ongetwijfeld elke docent heeft in zijn/haar loopbaan vele presentaties gegeven. Ik gebruik hier bewust de term presentaties en niet Powerpoint, Keynote, Prezi of wat dan ook. Tegenwoordig hoor ik van veel docenten de klacht dat leerlingen verzuchten ‘alweer een presentatie’. Dit heeft sommige docenten doen besluiten de presentaties dan maar in de ban te doen. Een totaal overdreven stap, zeker gezien het feit dat alle uitleg die je aan leerlingen geeft – in welke vorm dan ook – een manier van presenteren is. De tool de schuld geven, meestal Powerpoint omdat dat de meest gebruikte is, is dan ook een zwaktebod. Mijn stelling is dat een goede presentatie met behulp van presentatiesoftware nog steeds een krachtig hulpmiddel in de les kan zijn. Maar waar moet je dan op letten? Welke valkuilen dien je te vermijden? Hoe zorg je dat de presentatie ondersteunend is aan jouw verhaal? Daartoe een kleine reeks blogposts, waarvan dit de eerste is.

Het gebruik van afbeeldingen
Afbeeldingen, niet tekst, vormen de ruggengraat van je presentatie. Immers, je vertelt een verhaal en je presentatie is ter ondersteuning daarvan. Dus niet een dia vol met tekst die het publiek gaat lezen, dan had je net zo goed het verhaal in een tekstdocument kunnen zetten en dat verspreiden. Presentaties ondersteunen jouw verhaal in eerste instantie visueel en daarom is het uiterst belangrijk aandacht te besteden aan je afbeeldingen. De eerste stap is het vinden van kwalitatief hoge afbeeldingen. Ik ga er in deze situatie vanuit dat er kant-en-klare afbeeldingen worden gebruikt. De hoogste kwaliteit afbeeldingen die je kunt gebruiken zijn vectorafbeeldingen, maar daarvoor heb je weer aparte software nodig. Terug dan naar de kant-en-klare afbeeldingen. Zoeken op Google afbeeldingen zal voor vrijwel iedereen het beginpunt zijn. Maar met enige aandacht valt er een stuk meer uit te halen dan alleen maar zoekopdracht+enter. In onderstaan voorbeeld heb ik de zoekopdracht ‘Napoleon’ gegeven. Door de zoekhulpmiddelen van Google te gebruiken is het mogelijk Google alleen maar afbeeldingen van een bepaalde kwaliteit te laten tonen.

Klik hiervoor op ‘Tools’, vervolgens ‘Grootte’ en selecteer daar de minimaal gewenste kwaliteit. Voor een standaardpresentatie is een goed startpunt 1024×768. Let er wel op dat wanneer je deze in Powerpoint (Keynote en Prezi doen dat niet) invoegt, het programma de afbeelding automatisch schaalt. Dit dient handmatig opgeheven te worden. Gewapend met hogere kwaliteit afbeeldingen kun je deze ook veel groter in dia’s zetten. Sorry, maar kleine afbeeldingen naast lappen tekst maken echt geen indruk.

Volgende keer het gebruik van video’s in presentaties.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Written by Stefan van der Weide

Teacher in history and social studies at Stad&Esch | Apple | education | innovation | thecrowdNL | flipping the class | gamification | edreform | edublogger

Website: https://www.stefanvanderweide.nl

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.