Presentaties gebruiken in de les (2: video)

Vorige keer schreef ik over het gebruik van afbeeldingen in presentaties, deze keer staat het gebruik van video’s in presentaties centraal.

Waarom video?
Video’s hebben de unieke eigenschap dat ze in bewegende beelden (een video is immers niks anders dan heel snel afgespeelde plaatjes) iets laten zien. Zo heb ik in een presentatie over het oude Egypte een animatievideo gebruikt die laat zien hoe het overstromen van de Nijl werkte. Tegelijkertijd zijn video’s vaak een soort van irritatiemoment voor velen. De presentatie wordt onderbroken door het aanklikken van een YouTube-link en vervolgens moet er nog gezocht worden naar het juiste fragment. Dit soort handelingen haalt juist veel plezier weg van het gebruik van video, vooral ook doordat leerlingen de ‘klik-en-laad-tijd’ gebruiken om te gaan praten en hun aandacht verslapt. Dat neemt niets weg van het feit dat een goede video een ware verrijking kan zijn.

Hoe dan wel?
Het is aan te raden video’s te behandelingen in presentaties zoals afbeeldingen; ga voor de hoogste kwaliteit en probeer ze een goede plek te geven in je presentatie. Laten we beginnen met het weghalen van ‘schakelmoment’ dat simpel bereikt kan worden door video’s in je presentaties te zetten. Dat is dus niet hetzelfde als een link naar een video. Om je een beetje op weg te helpen volgen nu twee manieren waarop je content van grote videobronnen voor het onderwijs kunt halen, namelijk YouTube en SchoolTV. Vermeld in je presentatie wel netjes waar de video vandaan komt, want eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het downloaden van content natuurlijk illegaal is. Maar goed, doorgaan is op eigen risico 😉 Voor YouTubevideo’s is een goed middel 4K Video Downloader.

Het programma werkt simpel en is geheel gratis, wel krijg je onderin het programma reclame te zien. Je kunt bovendien kiezen in welke kwaliteit je de video’s kunt downloaden, voor een presentatie (zeker met de grote schermen zoals SmartBoard in gedachten) zou ik minstens 720p adviseren, maar ga niet lager dan 480p. SchoolTV video’s zijn lastiger, maar via de browser Firefox toch simpel te downloaden. Gebruik daarvoor de extensie Video Downloadhelper, start vervolgens een video en je kunt via de knop in de menubalk de video downloaden.

Nu de video’s op je harde schijf staan kun je deze invoegen in je presentatie. Daar kun je vervolgens instellen wanneer deze moet beginnen en eindigen, waardoor je geen onnodige klikmomenten meer hebt en de presentatie niet uit hoeft om een video te laten zien.

Extraatje
Het is ook heel prikkelend een video als openingsdia te gebruiken. Zo gaf ik eens een presentatie over Muhammad Ali and the civil rights movement. Door op de openingsdia op de achtergrond een video van een gevecht te plaatsen trok dat enorm de aandacht, zelfs zo dat iedereen binnen een paar minuten het alleen nog maar over het onderwerp had. Dat zag er zo uit:

Veel succes met zelf eens proberen!

Written by Stefan van der Weide

Teacher in history and social studies at Stad&Esch | Apple | education | innovation | thecrowdNL | flipping the class | gamification | edreform | edublogger

Website: https://www.stefanvanderweide.nl

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.