Professionaliseer jezelf als docent via Twitter

Twitter? Is dat niet dat gedoe waar mijn leerlingen steeds mee bezig zijn? Ja, misschien wel.

Maar dan mis je wel het grote geheel: Twitter is een uitstekend middel om jezelf als docent te professionaliseren. Maar hoe pak je dat dan aan? Waar te beginnen?

Heel flauw misschien: begin met het maken van een account op Twitter. Dat is gratis (voor wie dat nog niet wist). Vervolgens ligt de moderne digitale wereld binnen handbereik. Aangezien het niet de bedoeling is hier bediening van Twitter uit te leggen, verwijs ik je daarvoor naar de site van Twitter. Mijn inziens kun je een betere docent worden op de hieronder beschreven manieren.

Volg je leerlingen

Een goede docent weet wat er bij zijn leerlingen speelt. Hierdoor kun je immers beter aansluiten bij hun belevingswereld en daar de lesstof beter op af stemmen. Maar het verlaagt ook de drempel voor leerlingen om misschien wat te vragen. En je vergroot je bereikbaarheid als docent. Spreek af met je leerlingen wat ze kunnen verwachten; reageer je altijd (omdat je de smartphone altijd in de hand hebt) of moeten ze leren wachten? Mijn eigen ervaring is dat leerlingen hier best aan moeten wennen, maar wanneer ze het eenmaal gedaan hebben, er volop gebruik van maken. Vooral voor het examen was er een ‘piek’. Als je leerlingen jou ook terug volgen dan kun je ook heel makkelijk informatie met ze delen, bijvoorbeeld oefenmateriaal, een link naar een filmpje, enz. Dankzij het grote aantal extra diensten dat via andere sites beschikbaar is, kun je bijvoorbeeld ook een toetsspreekuur houden.

Volg collegae

Het zal je verbazen hoeveel van je collega’s op Twitter zitten. En dan heb ik het niet alleen over de collega’s op de school waar je werkt. Juist de ‘externe collega’s’ zijn van onschatbare waarde. Onderwijs is steeds meer en meer een samenspel van allerlei docenten. The world is connected, dus waarom docenten niet? Of je nu met een nieuw project begint of met een nieuw programma, er is altijd wel een collega die daar ervaring mee heeft. Juist vernieuwingen zoals the flipped classroom hangen aan elkaar van docenten die online zijn. Delen met elkaar was nog nooit zo makkelijk. Mijn ervaring daarin is dat docenten echt bereid zijn elkaar te helpen. Materiaal wordt belangeloos gedeeld en er worden afspraken gemaakt om eens samen naar je onderwijs te kijken. Om je op weg te helpen een aantal Twitteraars die de ‘moeite’ van het volgen meer dan waard zijn: @jelmerevers @fransdroog @meneervaanhold

#dtv

Weet je het antwoord niet op een prangend vraagstuk? De online gemeenschap vast wel. Daarvoor gebruik je #dtv (durf te vragen). Gegarandeerd snel antwoord.

Externen

Er zijn een heleboel mensen bezig op onderwijsgebied die niet meer direct voor de klas staan, maar wel een schat aan ervaring hebben. Eigenlijk doen ze voor je wat je als docent niet (altijd) kunt: alles in de gaten houden. Benieuwd naar de laatste richtlijnen binnen het ministerie? Benieuwd naar de nieuwste software, webtools? Op zoek naar andere scholen die met bepaalde technieken bezig zijn? Deze professionals zijn er bij betrokken! En allemaal heel toegankelijk. Goede voorbeelden zijn @trendmatcher @mariekemove @mvanast @karinwinters. Vergeet niet dat steeds meer alles met elkaar verbonden raakt, dus ook onderwijs en het aantal mensen dat interesse daarin heeft.

Organisaties e.d.

Het loont de moeite om allerlei organisaties te volgen die je interesse hebben of op jouw vakgebied actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan de minister van onderwijs, Kennisnet of Cito. Daarnaast zijn er een heleboel commerciële partijen die je helpen je lessen en je docent zijn te verbeteren. Denk maar aan een @sponslcompany dat speciaal gericht is op digitaal onderwijs. Of als je Wintoets gebruikt en daar verder (online) in getraind wil worden, dan volg je natuurlijk de Rode Planeet.

Inspiratie

John Moravec (@moravec), Ken Robinson (@SirKenRobinson), TED, do I need to say more? En een keur aan anderen. Eindeloos energie en inspiratie.

Kortom: mis de boot niet en stap in. Professionaliseer jezelf door de wereld binnen te halen!

Written by Stefan van der Weide

Teacher in history and social studies at Stad&Esch | Apple | education | innovation | thecrowdNL | flipping the class | gamification | edreform | edublogger

Website: https://www.stefanvanderweide.nl

2 Comments

  • Twitter | Pearltrees (#)
    juli 4th, 2012

    […] Professionaliseer jezelf als docent via Twitter « Maatschappijleer, ict en meer The Why and How of Using Facebook For Educators – No Need to be Friends At All! If you are one of those out there that believe that Facebook has no place in the classroom, then, well maybe this post isn’t for you. But please first take a look at just a few reasons why you should reconsider: Just today, Facebook released their own sponsored Facebook For Educators guide, but we found that there really wasn’t enough “how-to” in this guide to make it worth it. […]

  • […] met behulp van Twitter: het kan en Stefan van der Weide had een jaar geleden al een blog geschreven Professionaliseer jezelf als docent via Twitter. Met de inhoud van de blog van Stefan  ben ik het niet helemaal eens. Het deel over ‘volg je […]

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *