Flipping the class, ook zonder budget

Fortuinlijk, zo zie ik mijzelf wel. De school waar ik werk (Stad & Esch) stelt mij een MacBook Pro met de nodige software tot mijn beschikking. Dat is natuurlijk lang niet overal zo. Toch hoeft het ontbreken van dure software geen enkele belemmering te zijn om te beginnen met flipping the class. Dus: flipping the class, ook zonder budget!

Wat heb je minstens nodig?
1. Een computer
2. Internet
Dat is alles. En dan zijn er nog vele manieren waarop je kunt ‘flippen’.

Één mogelijke manier
Aan de slag dan maar. Start je browser op en ja, het werkt op alle ‘grote’ browsers.
De meeste flipvideo’s zijn opgenomen presentaties. De bekendste online presentatietool is Prezi.
Wat fijn is van de makers achter Prezi is dat ze docenten een extra groot account geven. Wel het mailadres en de website van de school doorgeven. Prezi is op zich geen moeilijke tool en na een beetje oefenen draai je al een nette presentatie in elkaar.

De volgende stap is nu van je presentatie een video maken. Als je een Mac hebt kun je QuickTime gebruiken, voor Windows weet ik niet of er een standaard gratis schermopname mogelijkheid is (wie het weet vul me dan graag aan via reacties). Maar aangezien het ook zonder budget kan, kies ik voor een gratis oplossing.
screen o matic

Je kunt tot 15 minuten opnemen en dat vervolgens als mp4, avi of flv bestand opslaan. Direct uploaden naar YouTube behoort ook tot de mogelijkheden. Je hoeft zelfs geen account aan te maken, wel Java downloaden. Gelukkig wel weer gratis, anders past het niet in het ‘geen budget’.
Zo ziet het opnemen eruit:
screen-o-matic voorbeeld

Je hebt dus nu een video van je presentatie gemaakt. Heeft nog geen cent gekost. Let op: bij de meeste gratis screencasters staat er wel een watermerk of logo in beeld. Andere online schermopnemers zijn: Screenr en Screenbird.

Delen
Nu nog delen met leerlingen. Makkelijkste is online delen via YouTube of Vimeo.
Andere optie is de ELO. Een andere mooie manier is via cloudopslag zoals Dropbox en Google Drive. Allemaal gratis.

Helemaal geflipt en het heeft je geen cent gekost….eeuuhhh ga ik er wel even vanuit dat je een computer en internet tot je beschikking hebt op het werk.

3 Comments

 • […] Flipping the class, ook zonder budget  […]

 • sypie (#)
  maart 19th, 2013

  Wat wél een probleem was tijdens een workshop die ik bij mij op school heb gegeven aan mijn collega’s: Java wilde aanvankelijk NIET werken onder IE. Hiervoor heb ik op de betreffende laptops Firefox moeten installeren waaronder het wél werkte. Het ging bij veel deelnemers ook niet van harte in één keer met Screencast-o-matic. Sommigen moesten een paar keer de browser sluiten en weer openen. Waardoor dit kwam is mij en de systeembeheerder niet bekend. Uiteindelijk is het tóch gelukt om een paar filmpjes te maken in een middagje tijd.

  Nu maar hopen dat collega’s er mee verder gaan.

  • Stefan van der Weide (#)
   maart 19th, 2013

   Anders zijn Screenr en Screenbird ook nog alternatieven. Ook gratis en online. Misschien minder problemen met Java.

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *