Op excursie..

Toen ik vele jaren geleden aan mijn lerarenopleiding begon was één van de eerste dingen die ik te horen kreeg: ‘Het streven is om elke periode op excursie te gaan’. Waarom? Ervaring, daarom.

Ik ben nu bezig aan mijn tiende jaar in het onderwijs en het valt me op dat er niet heel veel excursies worden georganiseerd. Dat heeft natuurlijk een aantal redenen, zoals financiële middelen van de school, de wil om op excursie te gaan of lesuitval. En dat is zonde, want als er iets een krachtige leerervaring is die helpt om lesstof een plaats te geven dan is het wel het beleven in het echt. Daarom is bijvoorbeeld stage bij beroepsgerichte vakken zo waardevol. Maar hetzelfde geldt voor AVO vakken. Ga erop uit en laat je inspireren!

Elk jaar organiseer ik voor Maatschappijleer 2 een excursie naar de Tweede Kamer. Heel waardevol en ik merk ook echt dat het vaak meer begint te leven na het bezoek. Alleen al de mooie reactie ‘hé, daar ben ik geweest’ en dan daardoor juist wel bij het journaal blijven plakken. Met geschiedenis zijn we naar het Rijksmuseum geweest. Nu, 3 maand verder, hebben leerlingen het er nog steeds over. Zo groot is de kracht van beleven!

Dus wat het probleem ook mogen zijn: onthoud je leerlingen deze leerervaringen niet!
Gaat op excursie!

2013-11-21 11.44.27

2014-02-19 10.40.06

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *