iBooks Author, waarom eigenlijk?

Waarom je allemaal aan de iBooks moet met iBooks Author

iBooks_Author

Op 18 januari j.l. heb ik een cursus iBooks Author mogen volgen bij See Genius (ons allen beter bekend als Fons van der Berg). Gewoon omdat het zo mooi is toch even de locatie delen:

Baarn
Drakenburg, Baarn

 

Wat is het doel en waarom zou je?
Alhoewel initiatieven zoals SchooltasApp wel leuk zijn, is en blijft het gewoon een digitaal boek zonder veel extra toevoegingen. Ja, je kunt aantekeningen maken. Het haalt het echter niet bij de ervaring die een iBook je kan geven. Wat vooral interessant is als individuele docent of school is het feit dat je met een niet al te grote investering (zeker t.o.v. apps) een geweldig resultaat kan boeken. Zeker als je bedenkt dat je natuurlijk ook een iBook per onderwerp/thema kunt maken en dus niet in 1x een gehele methode. Een bijkomend voordeel voor mij is dat het ook te delen is met anderen buiten de AppStore om. Wie nog nooit een interactief iBook heeft gebruikt zal zich wel afvragen wat de meerwaarde is. Download eens zo’n boek en je weet het…
Ander mooi voordeel is dat met de komst van de iPad Mini de hardware kosten aanzienlijk omlaag gaan. Verrassend is dat leerlingen ook helemaal geen behoefte hebben aan een toetsenbord (dit heb ik nog uitvoerig gecheckt bij mijn eigen leerlingen). Het doel is dus: open leermateriaal creëren dat je met heel onderwijsland kunt (en hopelijk ook wilt) delen.

Het gemak
Zoals je van Apple mag verwachten werkt alles naadloos met andere Apple software.
Als je met iWorks kunt werken, dan beheers je de hele basis van iBooks Author. Voor alle extra’s van het programma is een (korte) training aan te raden. Ik vond het zelf heel verbazingwekkend (en aan de andere kant ook weer niet) hoe makkelijk je prachtige (en zinvolle!!!) widgets kunt toevoegen. Flipping the class is bijvoorbeeld bijna een logisch geheel met iBooks. Ook de manier waarop leerlingen aantekeningen kunnen maken, woordenlijsten worden gecreëerd en zelfs studiekaarten worden aangemaakt is fantastisch.

De praktijk
Wie een volledige methode (alhoewel ik dat woord niet echt gepast vind) wil zien moet nog even wachten. Goed nieuws is dat de Stercollecties ook als iBooks beschikbaar komen. Over de kwaliteit valt te discussiëren, maar het is er in ieder geval wel. Ik ben zelf ook een methode aan het maken voor Maatschappijleer en ik hoop dat ik toestemming krijg om met iPads te gaan werken, maar die iBooks komen er, hoe dan ook. En ze worden ook gratis gedeeld 🙂

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *