Hoe ik mijn flipped video’s maak

Ik heb de laatste tijd veel positieve reacties (waarvoor dank) gekregen voor de meest recente flippend video’s op mijn YouTube kanaal.

Deze horen bij de lesmethode die ik, samen met een collega, voor maatschappijleer vmbo maak en die zwaar gericht is op het werken via flipping the class. Maar de vraag waar het in dit blog om gaat: ‘Hoe en waarmee maak jij je video’s?’

Welnu, een goochelaar verklapt nooit al zijn geheimen. Gelukkig ben ik geen goochelaar en is onderwijs het meer dan waard om dit soort dingen te delen. Belangrijk om te vermelden is dat ik vele, vele uren met deze programma’s heb gewerkt voordat ik bepaalde dingen kon die je nu terugziet in de video’s.

Dit is waarmee ik de video’s maak:

1. Hardware: een MacBook Pro en ik gebruik een externe microfoon, de Blue Snowball (o.a. hier te koop). Om er gelijk aan toe te voegen: de meeste software is vast ook wel in een Windows variant of een online alternatief te verkrijgen.

2. De basis van elke video is een Keynote. Als thema gebruik ik een adaptatie van het officiële Stad & Esch thema. Wie de website van Stad & Esch weleens heeft bekeken heeft een idee van deze stijl.
Stad & Esch thema Keynote
Bijna alle effecten die je ziet komen uit Keynote. Het zal enige oefening vergen om te animeren en ook flink wat creativiteit. Het maken van een Keynote kost me ongeveer 3 uur (inclusief alles).

3. De bronnen. Elke afbeelding die je in de video’s ziet is rechtenvrij. Ik heb heel lang gezocht naar afbeeldingen en inmiddels een flinke bibliotheek opgebouwd. Ik werk voornamelijk met icons in vector format (snelle toelichting: deze kun je eindeloos vergroten zonder verlies van kwaliteit). De afbeeldingen komen o.a. van:
Free Vectors Daily
Vectorvaco
Kijk altijd goed naar de rechten. Gelabeld voor elk hergebruik is het beste. Het is verbazingwekkend hoeveel prachtig materiaal er op het internet is geplaatst door mensen. En nog verbazingwekkender is dat ze het allemaal gratis met je delen, zomaar omdat het kan. Verder haal ik bijvoorbeeld standaard animaties uit iMovie.

4. Adobe Illustrator. Het bewerken van de afbeeldingen doe ik in Adobe Illustrator. Dure software (dank aan Stad & Esch voor het standaard installeren op de laptops van school). Maar je kunt hier prachtige dingen mee. Geen lelijke witten vlakken om plaatjes. En de icons uit een vel van 200 halen en daar dan weer iets moois van maken. Kost veel tijd, maar oh zo mooi. Je bent dit soort software echt nodig als je met vector afbeeldingen gaat werken.

5. Screenflow. Voor het maken van de schermopname, het editen van de video en het plaatsen van de overgangen. Ook dit is dure software, maar biedt wel fantastische kwaliteit.

6. Final Cut Pro. De intro en outro komen uit dit programma, net zoals enkele speciale video effecten. Trouwens allemaal standaard aanwezig in dit programma, ook de achtergrond muziek.

En nogmaals: heel, heel veel oefenen.

1 Comments

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *