Apple tv & Smartboard

Het is een discussie die je steeds weer opnieuw kunt voeren: welke middelen zijn het meest geschikt voor in de klas? Eén van de meest dominante hulpmiddelen in het moderne klaslokaal is het digitale schoolbord. Uiteraard een enorme verbetering ten opzichte van het schoolbord en het krijtje. Maar kan het ook anders? Kan het goedkoper? En, de hamvraag, kan het beter?

Sinds kort hangt er een Apple tv in het lokaal waar ik meestal mijn lessen geef. Er hing al een Smartboard. Een prachtige setup om eens flink te gaan vergelijken.
Apple tv & Smartboard
Wel eerst de overige apparatuur aangeven:
Beschikking over:
– MacBook Pro
– iPad 2
– iPhone 4S
– 2e beamer en scherm (geen digibord)
– elke leerling een Mac.

Wat heb je nodig?
Voor het Smartboard:
– een laptop en kabels voor Smartboard (denk aan koppelstukje bij Macs)
– Smartboard software (drivers voor de bediening via touch)

Voor Apple tv:
– een Mac met minstens een i5 processor en Mountain Lion (10.8) voor ondersteunen Airplay.
– een iPad 2 of nieuwer
– een iPhone 4S of nieuwer
– beamer met (bij voorkeur) een HDMI aansluiting

Nu alle hardware klaar staat, kunnen we de functies vergelijken. Het gaat mij om de vraag: kan ik met een Apple tv hetzelfde als met het Smartboard? Ik laat hierbij specifiek het gebruik van de Notebook software van Smart buiten beschouwing, aangezien deze software niet speciaal draait icm een Smartboard.

Smarboard Apple tv
 – Speciale software nodig om te bedienen

– Relatief duur

– Kabels nodig (gevoelig onderdeel)

– Kunt schrijven op het bord, wanneer je maar wilt

– Geen speciale software nodig

– Relatief goedkoop

– Werkt alleen met Mac

– Geen kabels nodig

– Vereist een goede netwerkverbinding

Nu de praktijk. Het Smartboard is statisch, het hangt nu eenmaal op een vaste plek. Daardoor wordt het vaak een leraartool, terwijl een Smartboard toch bedoeld is om je leerlingen mee aan de slag te laten gaan. Je krijgt dus snel een situatie waarin de docent aan het uitleggen is en de klas luistert. Dit probleem is grotendeels de docent aan te rekenen. Echter, als je een leerling laat presenteren, dan moet die leerling of de computer van de docent gebruiken of zelf een computer hebben met de software van Smart erop. Dat is bij een Apple tv niet nodig, elke leerling kan zijn/haar scherm delen via de Apple tv. Geluid wordt mee gestreamd. Natuurlijk heb je niet veel voordeel van het draadloze als je een laptop hebt, daar ga je niet de hele tijd in je handen mee rondlopen. Heb je echter een iPad, dan wordt het een geheel andere zaak. Je Apple tv in combinatie met een iPad is in alle opzichten een zeer goede vervangen voor het Smartboard. Je kunt gratis allerlei apps downloaden die bedoeld zijn om je iPad als schrijfblok/whiteboard te gebruiken. Koop er ook nog een stylus bij (schrijft fijner dan je vingen) en je kunt met gemak van alles uitschrijven/tekenen. Sterker nog, ik vind de stylus op de iPad aanzienlijk prettiger dan de ‘pennen’ van het Smartboard. En een iPad is stukken makkelijker te verslepen dan een laptop, zeker als je voor iPad Mini’s gaat.

Alhoewel het vast een boel commentaar uitlokt kom ik voor mijzelf maar tot één conclusie: ik kan ook zonder Smartboard. Het levert geen enkele meerwaarde. Als je de software als argument gaat gebruiken, bedenk je dan dit: kan hetzelfde ook niet met allerlei (vaak gratis) alternatieven? Als je persé alles onder de paraplu van één fabrikant wilt, dan biedt Smart een boel oplossingen. Ik ben geen fan van Smart Notebook. Voornamelijk door het constante gebruik van Flash. Begrijp me goed, je kunt er leuke dingen mee doen, maar geldt dat niet voor een heleboel software? Bovendien vind ik Smartboards ook gewoon te duur, een Apple tv + iPad + grote tv is nog steeds goedkoper dan een Smartboard. Kun je dat geld weer aan andere onderwijszaken besteden.

4 Comments

 • Joost de Laat (#)
  februari 7th, 2013

  Helemaal mee eens; ook wij overwegen de grote touchscreens en smartboards te vervangen door een “gewoon”, maar wel groot TVscherm + AppleTV + iPad +(gratis)app, bijv. Explain Everything. Ook in die klassen waar de leerlingen nog niet beschikken over een iPad worden de docenten uitgerust met een iPad. Ook wij vermoeden uiteindelijk veel goedkoper. Je kunt zelfs volstaan met een beamer en een witte wand (als of niet met speciale projectieverf).

 • […] Het hele verhaal met nog een duidelijke vergelijkingstabel staat op: http://www.stefanvanderweide.nl […]

  • Stefan van der Weide (#)
   februari 22nd, 2013

   Bij ons is de Apple tv gewoon ingelogd op hetzelfde netwerk als de computers. Misschien dat eduroam problemen geeft? Je kunt ook een wifi netwerk op je computer aanmaken, maar dan heb je weer geen internet. Als ik jou was toch maar eens voorleggen aan je ICT afdeling, zij kunnen de boel op hetzelfde netwerk krijgen.

 • Peter Heidemann (#)
  februari 22nd, 2013

  Beste Stefan,
  We zijn ook al een tijdje aan het onderzoeken om draadloos je IPAD met de beamer te koppelen als een mogelijk alternatief voor een smartboard. Echter we lopen vast op techniek van Apple TV, deze werkt namelijk niet binnen ons Wifi netwerk van onze hogeschool. Hoe heb jij dat opgelost?

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *