10 tools voor het zelf ontwikkelen van lesmateriaal op je Mac

De titel zegt het al: tools voor je Mac. In deze blogpost dus geen Prezi of allerlei andere webtools.
Nee, je zult het met installeerbare software moeten doen.

Welnu, wil je dus bezig met het zelf ontwikkelen van lesmateriaal op je Mac?
Dan heb je volgens mij deze software nodig:

1. Pages (€17,99)
Pages - Apple
Het bekende tekstverwerkingsprogramma van Apple. Om gelijk maar een hobbel te nemen: waarom geen Word? Omdat Apple software op een Mac vloeiender werkt dan Microsoft software, daarom. Bovendien biedt Pages op het gebied van afbeeldingen bewerken meer mogelijkheden. Wat pas echt de doorslag geeft voor Pages is de comptabiliteit met iBooks Author, wat verderop in deze lijst terug komt. Bovendien, wie met Word of Evernote overweg kan, zal niet heel veel moeite hebben met een overstap naar Pages.

2. Keynote (€17,99)
Keynote - Apple
Presentaties maken en delen met leerlingen is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. En ondanks Powerpoint, Prezi en wat al niet meer, steekt Keynote er, in mijn ogen, nog steeds bovenuit. Toch een paar tips geven voor goede presentaties: niet te veel tekst, bewerk afbeeldingen (witte vakken er omheen e.d.), visualiseer, niet te lang. Voordeel is dat je uitgebreide exportmogelijkheden hebt om je Keynote te delen.

3. iBooks Author (gratis)
iBooks Author - Apple
Met de aankondiging van OS X Mavericks (daarmee wordt niet het NBA basketbalteam bedoeld) is de weg voor het massale gebruik van iBooks helemaal open. Ik werk zelf op een Mac school, niet een iPad school. Nu kunnen ook mijn leerlingen gebruik maken van iBooks. Digitale boeken maken is namelijk heel makkelijk met iBooks Author. Zeker als je een Pages document al als basis hebt. Plus de volledige Apple drag-and-drop ervaring. Je kunt heel interactief lesmateriaal maken met iBooks Author, maar ook traditioneler. Nu zijn de standaardopties in iBooks misschien te beperkt, zeker als het gaat om vragen stellen en laten invullen. Bezoek daarvoor eens BookWidgets of Bookry.

4. Screenflow (€89,99)
ScreenFlow 4 - Telestream, Inc.
Video is niet meer weg te denken uit het klaslokaal of moet ik zeggen: uit de huiskamer? Of je nu flipping the classroom volledig inzet of je leerlingen gewoon een bibliotheek wilt bieden waarin ze alles terug kunnen zien, zelfgemaakte video’s horen bij het huidige onderwijs. En geen Mac app die beter is op dat gebied dan Screenflow. Ja, het is prijzig, maar je krijgt waar voor je geld. Importeer video’s, maak nieuwe. Of neem jezelf erbij op dmv de webcam, in Screenflow kan het allemaal. Uiteraard rechtstreeks uploaden naar YouTube.

5. iMovie (€13,99)
iMovie - Apple
Alhoewel Screenflow ook een complete video editing tool is, kan het zijn dat je net even die leuke intro aan eraan wilt toevoegen. Via iMovie gaat dan in een handomdraai. Bovendien standaard geïnstalleerd en makkelijk te gebruiken. Ook voor leerlingen is het makkelijk om via iMovie mooie instructievideo’s te maken i.c.m. Quicktime, zie hiervoor een eerder blog van mij.

6. Adobe Acrobat Pro
De PDF, vaak vervloekt, maar nog steeds springlevend. Meestal gaat het gemopper over PDF’s over het feit dat ze slecht bewerkbaar zijn. Dat kan ook juist de grote kracht zijn. Denk maar eens aan een Word document dat je laat invullen, waarbij alles verspringt zodra een leerling begint te typen. Met PDF formulieren heb je daar geen last van. Je kunt ook PDF’s invullen met Voorvertoning, maar met Acrobat Pro werkt het prettiger. Een goed onderzoek naar de mogelijkheden van Acrobat Pro is zeker de moeite waard. Bovendien zijn PDF formulier multi platform, maar dan weer minder geschikt voor iPads.
Nog even over de prijs: die wisselt. Mijn tip: schaf via Slim! het programma aan of, nog beter, zorg dat je school het in het softwarepakket opneemt.

7. Adobe Illustrator
De krachtige afbeeldingmaker en bewerker van Adobe. Bepaald geen makkelijk programma om mee te werken (voor wat simpele en snelle bewerkingen, zie nummer 8), maar éénmaal onder de knie biedt het ongekende mogelijkheden. Illustrator is een powertool, maar wie met rechtenvrije afbeeldingen aan de slag gaat en die ook nog naar eigen inzicht wat wil bewerken, kan zich geen betere tool wensen. Dankzij de export met als achtergrondoptie ‘transparant’ ben je ook gelijk van de lelijk witte vlakken rond een afbeelding af.
Aanschaftip: zit in hetzelfde pakket als Acrobat Pro.

8. Skitch (gratis)
Skitch - Skitch
Voeg snel pijlen, strepen, enz. toe aan afbeeldingen. Skitch (van de makers van Evernote) is snel, simpel en zal voor de meeste mensen aan alle wensen op het gebied van het bewerken van afbeeldingen voldoen. Een must have.

9. 4K Video Downloader (gratis)
Helaas laat Apple het embedden van een video (nog) niet toe in Keynote, Pages, enz. (iBooks wel!). Daarom is het noodzakelijk de video te downloaden. Dit programma laat je de kwaliteit kiezen waarin je wilt downloaden. Ook alleen audio is mogelijk. Downloaden gaat snel en soepel, daarna is je video klaar voor gebruik.

10. Garageband (€13,99)
GarageBand - Apple
Onderschat de kracht van audio niet. En met Garageband kun je veel meer dan alleen maar wat op muziekinstrumenten tokkelen. Het veranderen van stemgeluiden (bijv. van man naar vrouw) geeft je de mogelijkheid om prachtige opnames te maken, denk maar eens aan nagespeelde interviews (of echte).

Met deze 10 apps op je Mac (en met beschikking over het internet via je browser) kun je vrijwel alles maken wat in je opkomt. Nu alleen nog doen…

Comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *